Lajit

Northern Lightsissa voi harrastaa molempia alalajeja: Cheerleadingia ja cheertanssia.


Cheerleading

Kilpacheerleading on monipuolinen liikuntamuoto ja joukkue-urheilulaji, jossa kilpaillaan kahdessa eri alalajissa: cheer- eli akrobatiasarjoissa sekä tanssisarjoissa. Vaikka cheerleaderit alun perin aloittivat kannustamalla muiden lajien kilpailijoita voittoon, on nykyään A-tason joukkueiden urheilijoilla tärkeimpänä tavoitteena henkilökohtainen urheilu-ura oman lajin parissa.

Cheerleadingin kilpailuohjelmissa joukkueet esittävät ilma- ja maa-akrobatiaa, kannustushuutoja, hyppyjä ja tanssia. Kilpailuohjelma saa kestää maksimissaan 2 minuuttia 15 sekuntia ja kilpailualusta on turvamatto, nk. kanveesin päällysmatto. Kilpailualueen koko on minimissään 16m x 14m ja joukkueen kilpailukokoonpanossa on kerrallaan yleisimmin 18-24 urheilijaa. 

Kilpailuohjelmaa arvosteltaessa annetaan pisteitä sekä taiteellisesta vaikutelmasta että teknisistä ansioista. Suomen mestaruus -kilpailuista on sijoittuneilla mahdollisuus saada edustusoikeus Euroopan mestaruus- tai Maailman mestaruus -kilpailuihin. Suomalaiset cheerleaderit ovat taitotasoltaan maailman kärkiluokkaa.

Vuodesta 2005 lähtien cheerleading on kuulunut Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) testattaviin urheilulajeihin ja vuonna 2009 Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU) hyväksyi cheerleadingin jäsenlajikseen. Lajin maailmanliitto (International Cheer Union ICU) tekee päämäärätietoisesti työtä olympialajin arvon saamiseksi tulevaisuudessa.

Seurassamme toimii cheerleading joukkueita lajin kaikilla ikätasoilla; pienet lapse, minit, youth, juniorit, aikuiset ja klasskikot. Kaikkien ikäryhmien joukkueet ottavat uusia aloittelijoita mukaan vapautuville paikoille syksyisin ja keväisin.


Cheertanssi

Cheerdance on kilpacheerleadingin toinen muoto, joka nimensä mukaisesti painottuu tanssiin. Lähes ilma- ja maa-akrobatia onkin tässä lajissa kiellettyä, lukuun ottamatta pieniä tanssinostoja. Tarkoitus on tanssin keinoin saada yleisö tunnelmaan mukaan.

Cheerdance-harjoittelu koostuu tanssin tekniikan harjoittelusta (pom-käsiliiketekniikka, piruetit, spagaatit, jalanheitot ja tanssihypyt), cheer-tekniikan harjoittelusta (cheer-hypyt ja motionit) sekä erilaisten tanssityylien harjoittelusta. Lähes kokonaan ilma-akrobatiapuolelta kadonneet huiskat ovat tanssin puolella edelleen perinteitä vaalien käytössä: kilpailuohjelmasta osa on tanssittava huiskien kanssa ja usein huiskilla tanssitaan koko ohjelma.

Cheerdance -kilpailuohjelmassa on 12-24 henkisen joukkueen näytettävä erilaisten tanssityylien lisäksi tanssitekniikkaa, joka vaihtelevat ikätason mukaan. Tanssitekniikkaa ovat mm. spagaatti tai muu venyvyysliike,  leap eli tanssihyppy,  cheerhyppy, jalanheitot sekä erilaiset piruetit ja niiden variaatiot.

Kilpailuohjelman pituus on 2 minuuttia ja joukkue esittää ohjelmansa vähintään 16m x 14m kokoisella parketti- tai tanssimattoalustalla. Hyvä koreografia sisältää pakollisten liikkeiden lisäksi paljon kuviovaihtoja, erilaisia tanssityylejä sekä vauhdikasta ja urheilullista tanssia, eläytymistä ja show-meininkiä unohtamatta.

Northern Lightsissa on pitkät perinteet cheerdance-puolella, olivathan Oulun ensimmäiset cheerleaderit 1980-luvulla kilpatanssitaustaisia naisia. Sittemmin Northern Lights löi läpi 1990-luvun "hiljaisten vuosien" jälkeen juuri tanssisarjassa: Junioreiden tanssijoukkue voitti Euroopan Mestaruuden vuonna 2000 ja sen jälkeen sijoitukset ovat olleet kärjen tuntumassa näihin päiviin saakka. Junioreiden tanssijoukkue onkin yksi seuran menestyneimmistä joukkueista ja on 2000-luvulla edustanut Suomea hyvällä menestyksellä EM-kilpailuissa lähes jokaisena vuonna.

Seurassamme toimii tanssijoukkueita lajin kaikilla ikätasoilla; pienet lapse, minit, youth, juniorit, aikuiset ja klasskikot. Kaikkien ikäryhmien joukkueet ottavat uusia aloittelijoita mukaan vapautuville paikoille syksyisin ja keväisin. Tervetuloa tanssimaan!