Antidoping

Cheerleading on kuulunut Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) testattaviin lajeihin vuodesta 2005 alkaen.

Doping tarkoittaa, että urheilijoille annetaan tai että he käyttävät kiellettyjä aineita (esim. lääkeaineita), jotka kuuluvat WADA:n määrittelemiin lääkeaineryhmiin. Dopingtestejä suoritetaan kiellettyjen aineiden tai menetelmien käytön toteamiseksi ja dopingrikkomukseen syyllistyneiden urheilijoiden rankaisemiseksi.

Dopingvalvonnan tarkoitus on muun muassa:

  • estää suorituskykyä parantavien aineiden ja menetelmien käyttö
  • turvata urheilijoiden oikeutta reiluun ja puhtaaseen kilpailuun
  • puolustaa tulevaisuuden urheilun oikeudenmukaisuutta ja luotettavuutta

Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. ADT:n keskeisiä toiminta-alueita ovat dopingtestaus, koulutustoiminta sekä kansainvälinen toiminta. Northern Lightsin valmentajat ja seuraedustajat osallistuvat Suomen Cheerleadingliiton ja Antidopingtoimikunnan yhdessä järjestämiin ADT-koulutuksiin.

Kodin tuki on nuorelle urheilijalle tärkeää

Seurassamme on käytössä terveyttä edistävä toimintamalli ja harjoituksissa keskustellaan myös kilpaurheilijoiden ja lajin harrastajien vaatimasta unen- ja ravinnontarpeesta sekä terveellisistä elämäntavoista. Toivomme keskustelun jatkuvan myös kotona, sillä nuoret urheilijat tarvitsevat myös kodin tukea harrastamiseen. Oikeat ruokailutottumukset, riittävä määrä lepoa, läksyjen tekeminen ajallaan ja selkeä päivien rytmittäminen auttaa nuorta urheilijaa pääsemään tavoitteisiinsa. Tämän toteuttamiseksi kodin kannustaminen ja tuki ovat erittäin tärkeitä.

Edustusjoukkueen urheilija: Tarkista vuosittain kiellettyjen aineiden lista

Suomen Antidopingtoimikunta julkaisee vuosittain ”Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa” -luettelon. Sen tarkoituksena on helpottaa urheilijoiden lääkeaineiden käyttöä ja antaa tähän liittyviä ohjeita. Luettelon voi hakea apteekeista tai ladata ADT:n sivuilta. Täysi-ikäinen kilpajoukkueen urheilija ja alaikäisen urheilijan huoltaja ovat vastuussa siitä, että tietävät mitä lääkkeitä tai ravintolisiä käyttävät ja kuuluvatko jotkin niiden ainesosat kiellettyjen aineiden listalle. Myös lääkärin kirjoittaessa reseptiä on hyvä mainita cheerleadingin olevan testattava urheilulaji.

Lisätietoja

Lue lisää Suomen Cheerleadingliiton sivuilta >>